Cathleen de kerchove

Cathleen de Kerchove is geboren in België, waar ze is afgestudeerd aan de verpleegstersopleiding aan de ULB. Sinds haar vroege kindertijd wil ze het lijden in het algemeen begrijpen en verlichten, en in het bijzonder dat van kinderen in gewapende conflicten. Daarom heeft ze zich gespecialiseerd in kindergeneeskunde en is ze op ontdekkingstocht gegaan naar andere culturen. Dankzij het beroep van haar echtgenoot heeft ze in verschillende landen gewoond en interesse getoond in lokale culturen en de uitdagingen die ze tegenkomt.

Al snel vond ze haar achtergrond als verpleegster ontoereikend en besloot ze een postgraduaat in toegepaste psychologie te volgen. Dit werd gevolgd door talrijke trainingen om zowel volwassenen als kinderen te helpen met fysieke en emotionele pijn. In de Verenigde Staten volgde ze training in craniosacrale therapie en emotionele somatische therapieën, evenals traumatherapie. In China leerde ze over acupunctuur, Tuina-massage, reflexologie en Qigong. In Rwanda nam ze haar kennis van EMDR mee en maakte ze van de gelegenheid gebruik om tijdens een lang verblijf in India meer te leren over yoga en Ayurveda.

Voortdurend leert ze en past ze verschillende tools toe in het veld, waarbij ze ze aanpast aan de omgeving met als doel lokale gemeenschappen en expatgezinnen te helpen.

In 2015, tijdens een terugkeer naar België, werd ze gevraagd om namens een Singaporese NGO een missie in Irak uit te voeren. Ze keerde terug geschokt door de getuigenissen die ze ontving van Yezidi-families, waarbij ernstig geweld werd gepleegd tegen zeer jonge kinderen. Rond dezelfde tijd kreeg ze een voorproefje van de film “The Man Who Mends Women” van Thierry Michel. Dit was het keerpunt, de woede in haar over de verkrachting van amper acht maanden oude meisjes moest plaatsmaken voor actie!

Dr. Mukwege (laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede 2018) bracht haar in contact met Véronique De Keyser, een Belgisch lid van het Europees Parlement en emeritus professor in de psychologie aan de ULiège. Het was vanzelfsprekend dat het idee om een non-profitorganisatie op te richten en zich in te zetten om antwoorden en een geschikt protocol te vinden voor deze zeer jonge kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld en/of geboren zijn uit verkrachting, naar voren kwam.

De non-profitorganisatie “Les Enfants de Panzi et d’ailleurs” is in 2015 opgericht door deze vier toegewijde vrouwen: Véronique De Keyser, Isabelle Durant, Marie Dominique Simonet en Cathleen de Kerchove.

Destijds ontving het Panzi-ziekenhuis in Zuid-Kivu in de DRC veel jonge meisjes die waren verkracht en ernstig letsel hadden opgelopen. Een eerste veldmissie identificeerde twee dorpen waar de meerderheid van de meisjes vandaan kwam. Het programma is ontstaan en de methodologie is ontwikkeld en blijft tot op de dag van vandaag evolueren.

Sinds 2020 heeft Cathleen de Kerchove het voorzitterschap van de NGO overgenomen en blijft ze haar inspanningen en partnerschappen uitbreiden. Ze reist regelmatig naar de DRC, Irak en heeft plannen om binnenkort naar de Centraal-Afrikaanse Republiek te gaan.

Neem contact met haar op via cathleen.epa@gmail.com of via LinkedIn.